Canon 650D Odaklama Nasıl Yapılır?

Fotoğraf denilince akla gelen ilk gelen makinelerden bir tanesi de şüphesiz DSLR fotoğraf makineleridir. DSLR fotoğraf makinesi kullanmak, makinenin bütün nitelik ve özelliklerini bilmek, bunun yanında iyi mi kötü mü veya ne vakit kullanacağınızı bilmek oldukça önemlidir. Profesyonel kullanmak için, iyi fotoğraflar için, daha çok istediğimiz fotoğrafları yakalayabilmek için doğru odaklama tekniklerini bilmek en önemli kurallardan bir tanesidir.

 Odaklama Nedir?

Teknoloji denilince akla gelen en önemli konulardan biride fotoğraf makineleridir. Bir fotoğraf çekeceğinizi düşünün. Fakat mesele kare arasında mütevazi, sade bir arka plan değil, tam tersi karışık bir arka plan var. Portre çekeceksek eğer, naturel olarak diyaframı açmanız gerekiyor. Amacımız daha net portre çıkarmak ve arka planın flu bir şekilde olmasıdır. Ama odaklama (netleme) makineyi aldığınızda makinenin ayarları otomatik olarak ayarlı gelir. Bu sebepten nereye odaklayacağınızı siz değil, makine kendiliğinden seçmiş olur. Makinelerdeki odaklama: Makinelerde odaklama noktaları var. Her makinede farklı farklı sayıdalar ve makine alınırken çoğu zaman buna dikkat ediliyor. Diğer makinelerde de vizör görüntüsü biraz daha sade şekilde oluyor. Genellikle Canonun fotoğraf makinelerine bakıldığında birazcık kalabalık bir görüntü var. Bu durum odaklamayı iyi ve sizler için daha net odaklamalar sağlıyor.

 Fotoğrafta Bazı Odaklama Teknikleri

Manuel Odaklama

Manuel odaklama özellikle makro fotoğrafçılıkta tercih edilen bir odaklamadır. Kameranızdaki AF odaklama sistemi çok yakın nesnelere kilitlemek için biraz fazla uğraşabilir. Uğraşmamak sebebiyle manuel odaklama tercih edilir.

 AF-S Netleme Modu ile Odaklama

AF-S Single-Sürekli Servo AF odaklama tercihinde, deklanşöre hafif tıklandığı taktirde fotoğraf makinesi kendiliğinden odaklamayı yapar. Bu anlamda odaklama teknikleri arasında basit ve kolaydır.

 AF-C Sürekli Netleme Modu ile odaklama

AF-C Sürekli-Servo AF (Continuous-Servo AF) odaklama modunda, deklanşöre hafif tıklandığında ve (AF-ON) noktasına basıldığında, odaklanılan nesne hareket halinde olsa bile, kamera nesneyi takip ederek odaklamaya devam eder. En önemli odaklama tekniklerinden biridir.

 Manuel AF Noktası Seçimi

​​​​​​​​​​​​Manuel odaklama noktasını kendiniz ayarlamanız ve fotoğraf makinenizin odaklandığı nesnenin üzerinde en iyi düzeyde kontrolü sağlar. Kamera kontrolleri yapmanız ve vaktiniz olduğunda manzara ve portre fotoğrafı için en iyi seçenek olarak bilinir.

 ​​​​​​​Odaklamayı Nasıl Kontrol Edeceğim?

Fabrika çıkış ayarlı bir fotoğraf makinesinde istenilen biçimde istediğimiz bölgeye odaklama veya netleme yapılamayabilir. Fakat insanlar bu noktalardan bir tanesini seçerse ancak o noktaya netlemeyi yapabilir. Bu durum ise sizlere manuel olarak esneklik sağlar. Yani makine ancak sizlerin istediği bölgeye bu şekilde netleme yapacaktır.

 Canon 650d Odaklama Noktası Seçimi veya Tercihi

Bu netleme noktalarını arzu edilen şeklinde ayarlamayı öğrenmek çok önemli bir kuraldır. Ustalaşmış fotoğrafçılığa geçişte oldukça mühim bir adım olarak gösterilir. Bundan sonrasında artık nereye nasıl netleyebileceğinizi sizler seçebileceksiniz. İstediğiniz taktirde sağ tarafa doğru, istediğiniz taktirde sol tarafa doğru ya da ortaya odaklama yapabileceksiniz. Odaklama, fotoğrafta konusunda yaratıcılığınızı kullanmanız için en mühim konulardan bir tanesidir. Bu sebeple kendinizi bu biçimde daha iyi anlatabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz