İskandinav Tarzı Dekorasyon Nedir?
Bu tarzı kısaca betimlemek gerekirse basit ve sade ancak çarpıcı bir etki bırakan tasarıma sahip dekorasyon tarzı olarak ifade edebiliriz. İskandinav Tarzı Dekorasyonunun en göze çarpan özelliği nötr renklere sahip olmasıdır. Tarzın ana vatanı olan İskandinav Ülkeleri’nde ortaya çıkan “Ikea” aracılığıyla tüm dünyaya yayılmıştır. Tarzdan daha çok bir dekorasyon kültürü ve yaşam biçimi olduğunu söylemek daha doğrudur.
Bir dekorasyon sağlanırken, estetiklikten en önce ihtiyaçlar ve rahatlık gelir. Şüphesiz İskandinav Tarzının oluşturulmasında bu faktörler rol oynamıştır. Tarzın ana vatanı olan ülkelerde kış çok yoğun ve uzun yaşandığından insanlar sıcak evlerinde rahat etmek istemişlerdir. Bu doğal isteğin yanına tasarımcıların da deyimiyle “sadelik ve güzellik” eklenmiş ve modern ancak minimalist de olabilen İskandinav Tarzı ortaya çıkmıştır.
İskandinav Tarzı İpuçları
İskandinav tarzını bir renk olarak tanımladığımızda “bilindik ve temel renkler” şeklinde bir tanım ortaya çıkmaktadır.
Özellikle mobilya ve dekoratif eşyalarda kullanıldığı görülen beyaz rengi, tasarımın en sık kullanılan rengidir. Bu tercihin sebebi, ortama ferahlık hissi vermesi ve odaya giren ışığı direk olarak yansıtmasıdır.
Beyazdan sonra en sık kullanılan renk gri ve tonlarıdır.
İskandinav Tarzı denince akla gelen bir diğer şey ahşaptır. Zeminden duvara, oyuncaktan dolaba birçok yerde ahşap kullanılmaktadır.
Bu tarzın en bariz diğer özelliği ise düzgün ve keskin çizgilere sahip bir stil olmasıdır. İskandinav Stilini diğer dekorasyon stillerinden ayıran özellik budur.
İskandinav Tarzı Dekorasyon Trendleri
Gri renkli duvar boyası,
İnce kesitli metal çerçeve tipli masalar,
Sandalye tipinde tekli koltuklar,
İskandinav Stili sembolü olan kaktüs,
Siyah beyaz düz çizgilere sahip desenlere sahip eşyalar,
Şeffaf cam vazolar ve içine konan dallar,
Ahşap mobilyalar, İskandinav Stilinin daima trendi olacaktır.
İskandinav Ülkelerinde Stil Nasıl Kullanılıyor?
Genellikle kışın hâkim olduğu İskandinav Ülkeleri’nde günün büyük bir bölümü karanlıkta geçtiğinden ferah ve aydınlık mekanlar yaratma çabasına girilmiştir. Bunun için aydınlatmada mümkün olduğunca doğal ışıktan yararlanılmıştır ve dolayısıyla bu tür evlere bakıldığında büyük pencereler görürüz. Bu bölgelerdeki iklimsel şartlar bölge sakinlerini gün ışığından mümkün mertebe faydalanmanın yollarını aramaya itmiştir. Bu ülkelerde yaşayan insanlar daha kaliteli vakit geçirebilmek ve verimli çalışabilmek için açık, saydam ve büyük pencereler tercih ederler, bunun yanında dekorasyonda ferahlığı ön plana alırlar. Evlerinin tavanı yüksektir ve aydınlatma ürünleri olarak abajurlar, mumlar, şamdanlar ve tavan lambalarından faydalanırlar.
Bu bölgelerde kışın getirdiği soğuk ve donuk etkiyi kırmak amacıyla ev dekorasyonuna fazlasıyla önem verilir. Gereksiz eşya kalabalığındansa sadelik ön plandadır. Zira uzun kış geceleri ve yoğun kışın getirdiği kasvetli hava insanları sadeliğe itmiştir. Dekorasyon renklerindeki soğukluğu kırabilmek ve estetik olarak güzelleştirmek amacıyla ahşabı çok sık kullanırlar. Mutfak dolaplarından aksesuarlara kadar bu kültürün dekorasyon stilinde ahşaba rastlamak mümkün.