Minecraft nedir?
Minecraft, isveçli bir yazılım geliştirici olan Markus Alexej Persson tarafından 2011 yılında piyasaya sürülen, Sandbox türü bir video oyunudur. İçinde hayatta kalma ve sıfırdan gelişme özelliklerini taşıyan oyun, çıkışının ardından rekorlar kırarak milyonlarca oyuncuya ulaşmıştır. Düzenli gelen güncellemeler sayesinde günümüzde bile çok büyük bir kitlesi olan bu yaratıcı oyun tek oyunculu oynanabildiği gibi çok oyunculu da oynanabilmektedir. Minecraft çok oyunculu oynayabilmek için ya halihazırda bir sunucuya girmeli ya da kendi sunucunuzu kurarak, sunucunuz kralı olmanız gerekmektedir. Öyleyse hemen linux’ta Minecraft server kurulumuna geçelim!
MİNECRAFT SERVER KURULUMU
Minecraft server kurmanın bir çok yolu vardır. Hamachi gibi 3. parti yazılımlar kullanarak bilgisayarınızı bir sunucuya dönüştürebilir veya bir sanal sunucu temin ederek, devamlı çalışan bir oyun oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere, Linux sunucu üzerinde nasıl kurulum yapacağınızı anlatacağız. İşletim sistemi olarak ise CENTOS 7 kullanacağız.
Minecraft server kurulumu centos 7
İhtiyacımız olan programlar
Öncelikle kurulumda ihtiyacım olan programları indirmemiz gerekiyor. Bu programlar;
- Putty – Sunucumuza bağlantı sağlamak ve komutlarımızı girmek için gerekli. ( https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html )
- Filezilla – Sunucumuzu kurduktan sonra dosyalarımızı düzenlemek veya mod kurmak için gerekli. ( https://filezilla-project.org/download.php?type=client )
- Notepad++ – Sunucumuzun ismi ve ip adresi gibi ayarları yaparken kullanacağımız editör. (https://github.com/notepad-plus-plus/notepad-plus-plus/releases/download/v7.9.5/npp.7.9.5.Installer.exe )
Centos 7 kurulum aşamaları
- Öncelikle Putty aracılığıyla sunucumuza bağlantı yapmamız gerekiyor. Putty programını açtığımız zaman alttaki gibi bir ekran bizi karşılayacak.
- Host Name kısmına sunucumuzun IP adresini giriyoruz. Ardından başka hiçbir ayarı değiştirmeden “Open” tuşuna tıklıyoruz. Bu sefer karşımıza Login as şeklinde bir bölüm çıkacaktır. Bu bölümde sunucumuza ait kullanıcı adı bilgisini girerek “Enter” tuşuna tıklıyoruz. Ardından bizden şifremizi girmemizi istiyor. Şifremizi elle sorunsuz şekilde yazıyoruz ve yine “Enter” tuşuna tıklayarak sunucumuza bağlantı sağlıyoruz.
NOT: Şifrenizi yazarken gözükmeyecektir.
- Sunucumuza giriş sağladıysak, ilk komutumuzu yazmaya hazırız demektir. Sistemimizin stabil çalışabilmesi ve paketleri bulabilmesi için aşağıdaki komutu yazarak Enter tuşuna tıklıyoruz.
NOT: Sunucu bağlantı hızınıza göre bu süreç 15 ile 20 dakika arasında sürebilmektedir.
yum -y update
- Update işlemini yaptık. Şimdi sırada java kütüphanesini kurmak var. Kütüphaneyi kurmak için aşağıdaki komutu giriyoruz.
sudo yum install java -y
- Java kütüphanesinin kurulumu tamam! Kurulumu doğrulamak için aşağıdaki komutu giriyoruz ve çıktıya bakıyoruz.
java -version
- Şimdi Minecraft sunucumuzu kuracağımız dosyayı oluşturmaya geldi. Aşağıdaki komutları sırayla yazıyoruz. İlk komut dosya oluşturmaya, ikinci komut ise o dosyanın içine girmemizi sağlıyor.
mkdir minecraft
cd minecraft
- Oluşturduğumuz dosyanın içine Minecraft server dosyalarını atmamızın zamanı geldi bile! Hangi sürümü kuracağınız tamamen sizin seçiminiz. Biz şu an en son sürümü kuracağız. En son sürüme ulaşmak için https://www.minecraft.net/en-us/download/server adresine girebilirsiniz. Açılan sayfada aşağıdaki jar dosyasını sağ tıklayarak “bağlantı yolunu kopyala” butonuna tıklıyoruz.
- Server dosyalarımızı kurmak için aşağıdaki komutu yazıyoruz.
wget https://launcher.mojang.com/v1/objects/1b557e7b033b583cd9f66746b7a9ab1ec1673ced/server.jar
- Şimdi sırada, putty programını kapattığımız zaman bile sunucumuzun açık kalması için gereken “screen” paketini kuracağız. Aşağıdaki komutları giriyoruz.
yum -y install screen
screen
- İndirdiğimiz jar dosyasını açmak ve dosyaları dışarı çıkarmak için aşağıdaki komutu yazıyoruz.
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar server.jar nogui
Tebrikler! Sunucu başlatılamadı çünkü EULA lisansını kabul etmemiz gerekiyor. Sunucumuzu başlatmadan önce ayarlamaları yapmaya geçebiliriz.
FiliZilla ile yapılacak ayarlamalar
Aynı Putty programında olduğu gibi FileZilla programında da sunucu bilgilerimizi girmemiz gerekiyor.
- Programı açtıktan sonra üst köşede aynı bilgileri giriyoruz böylece bağlantı sağlamış olacağız.
NOT: Bağlantı sağlayabilmek için “port” kısmını 22 yapmalısınız.
- Açılan sayfada sağ köşede sunucu dosyalarını görebilirsiniz. Burada Minecraft dosyasına çift tıklayarak giriş yapıyoruz.
- Dosyaya giriş yaptıktan sonra karşımıza şu şekilde sunucu dosyaları çıkacak. Bu adımda yapmanız gereken eula.txt ve server.properties dosyasını masaüstünüze sürüklemek olacak.
Peki bunlar nedir?
Eula.txt – Lisansı kabul edeceğimiz bölüm.
server.properties – Sunucumuzun ayarlarını yapacağımız bölüm.
- Bu dosyaları bir güzel masaüstünde bir klasöre attıktan sonra düzenleme işlemine geçiyoruz. İlk önce eula.txt dosyasını sağ tıklayarak notepad++ ile açıyoruz. (İsterseniz herhangi bir text editör kullanabilirsiniz.)
- Ardından açılan sayfada eula=false kodunu eula=true olarak değiştiriyoruz ve kayıt ediyoruz. Böylece lisansı kabul etmiş olacağız. Ardından hemen dosyayı çektiğimiz bölüme sürükleyerek üzerine yazdırıyoruz.
- Ardından vakit kaybetmeden server.properties dosyasını aynı şekilde sağ tıklayarak notepad++ ile açıyoruz. Böylece aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.
- Açılan sayfada ilk olarak Server-IP kısmına sunucumuzun ip adresini yazıyoruz. Böylece IP adresimizi tanımlanmış olduk.
ÖNEMLİ NOT: Sunucunuza Korsan yazılıma sahip olan kişilerinde girmesini istiyorsanız online-mode=true komutunu online-mode=false olarak değiştirmek zorundasınız. Yoksa korsan oyuna sahip olanlar sunucunuza erişemeyecektir.
- Aynı şekilde kayıt ederek, server.properties dosyamızı sunucumuza aktarıyoruz ve üzerine yazıyoruz.
SUNUCUYA VERİLECEK İLK START
İlk olarak güvenlik duvarı ayarlamasını yapmamız gerekiyor. Yoksa sunucumuza kimse bağlanamaz. Aşağıdaki komutları sırasıyla yazıyoruz.
firewall-cmd –permanent –add-port=25565/tcp
firewall-cmd –reload
Şimdi sunucumuza start verme zamanımız geldi! Sunucumuza start vermek için aşağıdaki komutları sırasıyla yazmamız gerekiyor.
cd minecraft
screen
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar server.jar nogui
Bu komutları yazdıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran görmeniz gerekiyor. Bu ekranı gördüğünüz zaman sunucunuz başarıyla çalıştırıldı demektir.
NOT: Başlatılması sunucu hızınıza göre bir süre sürebilmektedir.
Bu ekranı gördüyseniz sunucunuz açılmış demektir! Artık tek yapmanız gereken sunucu IP adresinizi yazarak sunucuya bağlanmak.
Tebrikler! Artık devamlı çalışan bir Minecraft sunucusuna sahipsiniz.