Rahim Sarkması
Rahim kadınlarda üreme sistemleri içerisinde en önemli organlardan birisini oluşturmaktadır. Yumurtaların döllenmesinin ardından embriyoya dönüşmesiyle yerleşerek geliştiği ve doğum gerçekleşene dek yerleşik olarak kaldığı organını anlatmaktadır. Daha öncesinde herhangi bir doğum gerçekleştirmemiş olan kadınlarda rahmin büyüklüğü 5 – 6 santimetre arasında olurken doğum yapmış olan kadınlarda 6 – 7 santimetre büyüklüğüne ulaşmaktadır. Rahim damarlar aracılığıyla beslenmesi nedeniyle koyu pembe renkli olmaktadırlar.
Genital bölgedeki organlar bulunuş oldukları yer nedeniyle kendilerini sabit tutacak olan bağlar bulunmakta bu nedenle de sınırlı hareket olanağına sahip olmaktadırlar. Ancak kişilerin yaşındaki ilerleme, doğum oranı gibi nedenlerle bağlarda yaşanan işlev yitirme durumuyla birlikte gevşeme yaşanmaktadır. Bağların gevşemesi sonucunda genital bölgedeki organlar vajina içerisinde sarkma yaşanabilmektedir. Rahim sarkması durumu da söz konusu faktörlerden kaynaklanarak rahim sarkması sorunu yaşanabilmektedir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması rahatsızlığı kişiden kişiye değişebilen nedenler olsa da genel olarak sınıflandırılabilen nedenlerden bahsedilebilmektedir.
- Çok sayıda gebelik yaşanması,
- Birden fazla normal doğum gerçekleştirilmesi,
- Normal doğum sonrası normalden iri bebek doğurmaları,
- İleri yaş,
- Ağır yük kaldırılması,
- Kronik olarak devamlı öksürülmesi,
- Kronik olan kabızlık sorunu ve fazla ıkınma,
- Çok fazla kiloya sahip olmak,
- Çeşitli akciğer hastalıklarına dayanan nedenler doğrultusunda olabilmektedir.
Rahim Sarkması Belirtileri
Rahim sarkması problemi birbirinden farklı nedenlere dayanarak oluşabildiği gibi kendisini de ortaya çıkartarak belli etmesi farklı şekillerde olabilmektedir. Karşılaşılan belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Her belirti herkeste görülmeyeceği gibi ele alınan belirtiler genellikle en sık görülen belirtiler olmaktadır. Başlangıç seviyesinde belirtilerle karşılaşılması olmayabilmektedir. Hastalarda genel olarak sabah saatlerinde karşılaşılan belirtiler aksam saatlerinde daha da artış göstermektedir. Bunun nedeni ise yaşanan rahim sarkması düzeyinin kişiden kişiye değişmesinden kaynaklanmaktadır. Rahim sarkmasında en sık karşılaşılan belirtiler;
- Bel ağrısı,
- Vajina içerisinde çıkacak doku,
- Alt karın çevresinde yaşanacak olan ağırlık veya aşağı çekilme şeklindeki his,
- Cinsel ilişkide ağrı hissi, gibi belirtilerle kendisini göstermektedir.
Rahim Sarkmasının Ortaya Çıkardığı Şikayetler
Rahim sarkması sorunu herkeste ortaya çıkacak olan bir sorun olmamakla birlikte rahim sarkmasının yaşandığı kişiler de hangi derecede ve şiddette yaşanacağı değişkenlik göstermektedir. Kişilerin vücut tipleriyle yaşantıları doğrultusunda değişmektedir. İleri seviyedeki rahim sarkmasının yaşanması neticesinde kadınlar rahimlerini elleriyle hissedebilecek noktaya gelmektedirler. Daha da ilerleyen süreçlerde rahim vajinanın dışarısına bile çıkabilmektedir. Çoğu zaman yaşanan rahim sarkması rahme ek olarak kalın bağırsak, idrar kesesi gibi noktaları da doğrudan etkilemektedir.
Rahim sarkmasının yaşandığı hallerde kadınlar ayağa kalktıklarında, ıkındıkları esnada, öksürme ve hapşırma gibi durumlarda alt bölgelerinde dolgunluk ve ağrı hissiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Yaşanacak olan sarkma problemi beraberinde kabızlık, cinsel ilişki sırasında ya da şiddetli hapşırma esnasında idrar kaçırma durumu da ortaya çıkabilmektedir.
Rahim Sarkması Tanısı
Rahim sarkmasının tanısının konulabilmesi sürecinde bu sorunla karşılaşan kadınların az çok anlayabileceği bir durum olmaktadır. Özellikle;
- Kişilerin idrar kaçırması,
- Kişilerin alt bölgede hissedebilecekleri dolgunluk hissi, gibi şikayetlerle doktora gidilmesi halinde gerçekleştirilecek olan jinekolojik muayenelerin neticesinde tanı ve rahatsızlığın seviyesi tespit edilebilmektedir.
Rahim Sarkmasının Tedavisi
Rahim sarkması probleminin tedavisi için öncelikle rahatsızlığın bulunduğu kişinin sahip olduğu vücut yapısı, rahim sarkmasının seviyesi, hastanın yaşı, çocuk isteyip istememesi, hastaların genel sağlık seviyeleri ve hastalarda başka rahatsızlıkların bulunup bulunmadığı ve bu rahatsızlıkların giderilmesi gibi noktalara göre belirlenmektedir. Diğer bir ifadeyle hastalara uygulanacak olan tedavi hastalara göre belirlenerek uygulanmaktadır. Rahim sarkması problemiyle karşılaşılması halinde rahatsızlığın yeni başladığı hallerde Kegel egzersizleri şeklinde bilinirlik kazanan ve vajina çevresinde yer alan kaslara yönelik hazırlanan egzersizler sayesinde rahim sarkması problemine ilişkin kısmi durdurma sağlanabilmektedir. Ancak rahim sarkması ikinci seviyede olması halinde egzersizler yaşanan sorunu durduramayacağı veya yok olmasını sağlayamayacağı için cerrahi müdahale gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Rahim sarkması sorunu yaşayan ancak rahatsızlığın öncesinde çocuk sahibi olmuş ve sonrasında da çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlarda genellikle rahim vajina içerisinden çıkarılmakta ve ön vajina duvarındaki fazlalıklar alınarak vajinada daraltma işlemi gerçekleştirilmesiyle olmaktadır. Ancak böyle bir tedavi işleminin sonrasında hamilelikte sezeryan doğum gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Rahim sarkması problemlerinde gerçekleştirilecek olan vajinal operasyonlarda işlemler 1 – 2 saatlik süreci kapsamaktadır. Ancak yaşan sorunların şiddeti doğrultusunda bu işlemler ortalama olarak 3 saatlik sürece uzayabilmektedir. Gerçekleştirilen operasyonun sonrasında 6 haftalık periyotta cinsel ilişki yasaklanmaktadır. Hastalar gerçekleştirilen işlem sonrasında kısa süre sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir. Ancak vajina içerisindeki yaraların iyileşmesi 4 ila 6 hafta arasında sürebilmektedir.
Rahim Sarkmasını Önlemek Mümkün Mü?
Rahim sarkması probleminin oluşmasının önlenebilmesi sorunun öncesinde fazlasıyla mümkün olmamaktadır. Fakat kişiler hayatlarındaki çeşitli risk unsurlarını azaltarak çeşitli önlemler alınabilmektedir.
- Sağlıklı beslenme,
- Aşırı kilo alınmaması,
- Ağır yüklerin kaldırılmaması
- Karnın taban kısmını güçlendirecek egzersizler,
- Ikınmamak ve çeşitli önlemler sıralanabilmektedir.