Saça Kına Yakmak – Saça Kına Nasıl Yakılır?
Kına çok eski zamanlardan beri sağlık için ve de güzellik için kullanılmaktadır. Kınanın asıl ismi hınadır.
Kına Ağacı Nerelerde Yetişir?
Kına bitkisi Kınaağacıgiller ailesindendir. Bu bitkinin ayrık dalları bulunmaktadır. Beyazımsı çiçeklerinin oldukça keskin bir kokusu vardır. Kına yaprakları kurutulup öğütülerek kına maddesi elde edilmektedir. Kına ilk olarak Hindistan’da kullanılmaya başlamıştır. İnsanlar eski zamanlardan beri ellerini ve saçlarını kına ile boyamaktadırlar.
Kına ağacı Arabistan bölgesinde ve bunun yanında Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kolay bir şekilde yetişebilemektedir.
Kınanın Faydaları
Kına bitkisi oldukça şifalı bir bitkidir. Çok eski zamanlardan beri insanlar kına bitkisini sağlık amaçlı kullanmaktadırlar. Kına bitkisinin faydaları ise şu şekildedir.
Kına bitkisi ayakların aşırı derecede terlemesini engellemektedir.
El ve ayak parmaklarında tırnak kenarlarında oluşan ve dolama adı verilen iltihaplanmaya iyi gelmektedir
Kına uyuz ve egzama tedavisinde de kullanılabilir.
Guatr hastalığında kına bitkisi boğaza bağlandığı zaman guatr hastalığının durduğu gözlemlenmiştir.
Sarılığa iyi gelir,
Gaz sancılarını azaltmaktadır.
İdrar zorluğu durumlarında kullanılmaktadır.
Kolit durumlarında iyileştirici özelliği vardır.
Kına ağız yaralarına da iyi gelmektedir.
Bunların yanında vücut çatlakları için de kullanılabilmektedir.
Günümüzde Kınanın Kullanımı
Çok eski zamanlardan bu yana kına hala popülerliğini kaybetmemiştir. Pek çok kişi hala kına yakma işlemini gerçekleştir. Özellikle saça kına yakmak ve ele kına yapmak oldukça popülerdir.
Doğal güzellikten yana olan kadınlar saça kına yakmak işlemini hala sürdürmektedirler. Kına çok güçlü bir şekilde bulaştığı yeri boyamaktadır. Bu sebeple saça kına yakmak isteyenler kınayı kullanmadan önce ellerini korumak için eldiven takmalıdır. Aksi takdirde elleri de kınadan dolayı boyanır.
Bunun dışında saça kına yakmak isteyenler ense, boyun, alın, kulak arkası gibi bölgelerinin boyanmasını istemiyorlarsa bu bölgelere vazelin sürmeleri gerekmektedir. Bahsedilen yerlere vazelin sürdüğünüz zaman bu bölgeler kınadan etkilenmez siz de istemediğiniz yerlere bulaşan kınayı çıkarmakla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Saça Kına Yakmak İçin Gerekli Malzemeler
Saça kına yakmak için ilk önce malzemelerin hazırlanması ve karıştırılması gerekmektedir. Saça kına nasıl yakılır bunun cevabını almak için ilk önce malzemeler hazırlanmalıdır.
Gerektiği kadar toz kına
Bir çimdik tuz
1 adet yumurta
Bir miktar çay demi
Bir adet kaşık
Boyanmasını istemediğimiz yerlere sürmek için vazelin
Saça kına yaktıktan sonra saçı sarmak için streç film
Elleri kınadan korumak için plastik eldiven
Saça Kına Nasıl Yakılır?
İlk defa saçınıza kına yakmayı düşünüyorsanız saça kına nasıl yakılır bilmiyor olabilirsiniz. Saça kına nasıl yakılır işlemi oldukça basit bir işlemdir.
Saymış olduğumuz malzemeleri bir kap içerisinde macunlaşana kadar karıştırmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaptıktan sonra saça kına nasıl yakılır işlemine geçilmektedir.Eğer saçlarınızda çok fazla beyaz var ise bu karışıma bir miktar rastık ekleyebilirsiniz. Bu sayede daha koyu bir karışım elde edersiniz ve beyaz saçlarınız daha kolay bir şekilde boyanır.
Saça kına nasıl yakılır işleminin ikinci aşamasında eşit bir şekilde her yere sürülen kınanın streç filmle sarılması vardır. Saçlar streç film ile sarıldıktan sonra ortalama 3 saat bu şekilde beklemek gerekmektedir. Bu şekilde kına saçınıza daha iyi renk verecektir.
Kınanın Saç İçin Faydaları
Kınanın sağlık için olduğu kadar saç için de pek çok faydası bulunmaktadır. Saça kına sürüldüğü zaman egzama, döküntü, kaşıntı gibi problemler ortadan kalkar. Ayrıca saça bit, sirke bulaştığı durumlarda da saça kına yakıldığı zaman bu parazitlerin yok olduğu görülmektedir.
Saça kına yakarken saç renginizin bakır tonlarında olmasını istiyorsanız kınanızı hazırlarken içerisine bir miktar zerdeçal ekleyebilirsiniz. Bu sayede saç renginiz bakır tonlarında olur.
Kınanın Saç İçin Faydaları
Kınanın sağlık için olduğu kadar saça da pek çok faydası bulunur.
Saç derisinin Ph değerini dengelemektedir. Bu sayede saç sağlıklı bir görüntüye kavuşur
Saçlardaki yağlanma gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
Saçların daha hacimli görünmesini sağlar.
Saçların kırılmasını ya da kopmasını engellemektedir.
Saç dökülmesi yaşıyorsanız saçınıza kına yaktığınız zaman dökülmelerin azaldığını fark edersiniz.
Bit gibi parazitlerin kına yakılan saça bulaşmadığı bilinmektedir.
Saç derinizde egzama ya da mantar tarzı problemler bulunuyorsa saçınıza kına yaktığınız zaman bu problemlerden kurtulursunuz.
Kına ile farklı karışımlar oluşturarak istediğiniz rengi elde etmeniz mümkündür.
Saçınızda kepeklenme problemi var ise kına yaktığınız zaman bu problemden kurtulursunuz.
Saçlarda oluşan elektriklenme sorunlarını gidermektedir. Bu sayede saçlarınız daha bakımlı ve güzel görünür.
Kına yakılan saçlar daha düz bir görüntüye sahip olmaktadır.
Saçlarınızın rengini değiştirmek istiyorsanız ve doğal bir görünüm elde etmek istiyorsanız kına ile güzel görünüm elde edebilirsiniz. Ayrıca kına içerisine pancar suyu, soğan kabuğu ya da zerdeçal ekleyerek farklı renk tonları da oluşturabilirsiniz.
Kimyasal boyalar ile saçları boyamak hem saçlara zarar verir hem de sağlığa zararlıdır. Kına saçları besler ve daha güzel görünmesini sağlar. Bu sebeple çok eski çağlardan beri tercih edilmektedir.