Topluluk Önünde Konuşmak Neden Zor?

 

Topluluk önünde konuşmak, insanı düşündüğü anda dahi ürkütebilen, strese yola açan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Özel yaşamında konuşma ve kendini ifade konusunda herhangi bir problem yaşamayan insanlarda bile topluluk önünde konuşmak bir fobi olarak algılanır haldedir.

 

Bu durum insan yaşamının ilk evrelerinde dahi kendini gösteren bir durumdur. Öyle ki insanın sosyalleştiği ilk mekanlardan biri olarak kabul edilen okul yaşantısında kimi çocukta provalarda gösterdiği performansı tören alanında gösterememe sorunuyla başlar.

 

Normalde her biriyle öncesinde tanışık olup güzel bir bağ geliştirilmiş olsa bile tanıdık insanlardan oluşan bir grup topluluk halini aldığında heyecan baş gösterir. Mevcut potansiyelini gösterebilmek bir yana var olandan daha kötü bir performans sergileyebilmektedir.

İnsanın başına gelen bu gibi hadiseler yahut kendi başına gelmese bile bu gibi olaylarda şahit olduğu durumlar insan için topluluk önünde konuşmayı oldukça zor bir konumda değerlendirmesine sebep olmaktadır.

 

İzlenme Etkisi

 

Normalde yaşamımızın çok olağan bir parçasıdır konuşmak, birileriyle iletişimde bulunmak. Ancak iş topluluk önünde konuşmaya geldiğinde izlenme etkisi baş gösterebilmektedir. Yani spot ışığının üzerinde olduğunu fark eden insan için heyecanlanma, yanlış yapma korkusuyla birlikte gelişen stres baş göstermektedir.

 

Beğenilmeme Korkusu

 

Başkaları tarafından eleştirilme kaygısı var olan potansiyelimizi ortaya koyma, gerçek performansımızı sergilemenin önünde de oldukça büyük bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Bu beğenilme ve eleştirilmemek isteğinin yanında bunu takip eden daha başka duygular da insanda bulunabilmektedir. Bunlardan biri hata yapma kaygısı, en iyiyi ortaya koyma düşüncesi ya da diğer bir ifadeyle mükemmeliyetçiliktir.

konuşmak - Topluluk Önünde Konuşmak Neden Zor?

Baş Etme Becerisi

 

Bir topluluk önünde yapılacak konuşma için öncesinde endişe, heyecan gibi duyguların bulunması aslında esas problem değildir. Asıl problem tüm bu duygularla nasıl başa çıkarıldığı bu durumun olumlu yanının nasıl yakalanabildiğidir.

 

Yapılacak konuşmanın karşıya geçmesi, sizin gibi onları da heyecanlandırması için aslında bu endişeli hal o kadar da olumsuz bir durum değildir hatta aksine olumlu da bir durumdur.

 

Elbette bu durum ve topluluk önünde konuşma becerisi doğuştan kazanılmadığı gibi insanın ilerleyen yaşamında bu beceriyi kazanması, kişisel gelişim açısından kendisini yetiştirmesi, topluluk önünde konuşurken zorlanmaması mümkündür.

 

Hazırlık Önemli

 

Bunun için kendisini yapacağı konuşmaya hazırlamalı. Yapacağı konuşma metnini bu doğrultuda çok iyi bir biçimde ayarlamalıdır. Topluluk yönüne yapmayı planladığı konuşma format gereği hazırlıksız dahi olsa öncesinde bir ön çalışma yapması işleri kolaylaştırıp daha çok güvende hissettirecek bir adım olacaktır.

 

Konuşmanın yapılacağı kesim hakkında bilgi edinmek, kullanılacak ya da kullanılmayacak kelimelerin ayarlanması noktasında son derece önemlidir. Bununla beraber konuşmanın zaman açısından belirlenmesi, bir plan dahilinde hareket edilmesi topluluk önünde konuşma halinde zorluğu büyük oranda azaltacak bir başka faktördür. Konuşma öncesinde göz ününde bulundurulacak bu gibi etmenler sayesinde topluluk önünde yapılacak herhangi bir konuşma o kadar zor bir vaziyet almayacaktır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz